Opinii gresite despre ceai

  1. Ceaiul reprezeinta orice bautura facuta din frunze uscate, flori, radacini, tulpini, seminte sau fructe din aproape orice planta.
    Nu, ceaiul reprezinta frunza uscata a plantei numite Camellia Sinensis. Originara atat in China cat si in India, aceasta planta este acum cultivata in multe tari din lume.
  2. Ceaiul de plante este ceaiul adevarat.
    Nu, ceaiul de plante nu este de fapt un ceai, ci mai degraba o iarba, sau un amestec de ierburi. Numai in Statele Unite acest amestec este numit ceai. In alte parti ale lumii amestecurile de acest gen sunt numite infuzii.
  3. Numai ceaiul medicinal aduce beneficii sanatatii.
    Ceaiurile medicinale sunt de fapt infuzii facute din ierburi specifice, flori sau extracte care ar putea aduce beneficii. Este disponibila o gama larga – unele cu importante semnificatii stiintifice, altele nu. Ceaiul, Camelli Sinensis, a fost indelung studiat pentru proprietatile sale medicale. Ceaiul verde contine polifenoli, si a fost studiat pentru antioxidantii sai si alte proprietati medicale.
  4. Nu exista diferente intre ceaiul verde si cel negru in afara de culoare.
    Amandoua ceaiurile provin din planta camellia Sinensis. Diferenta este data de timpul necesar frunzelor pentru oxidare; ceaiul verde nu este oxidat deloc, in timp ce cel negru este supus la oxidare completa. Ceaiurile maronii sunt semi-oxidate.
  5. Calitatea ceaiurilor din frunze libere si cea a ceaiului din pliculete este aceeasi.
    Termenul industrial pentru ceea ce se afla in pliculete este „praf”. Numai cateva mici particule de ceai mai ajung in pliculete. Totul este facut de masinarii. De la cules la impachetare, mana omului nu intervine in proces; rezultatul este pe masura. Tehnic, este posibil sa pui ceai de calitate in pliculete. Ceaiul din frunze libere, pe de alta parte are nevoie de o camera in care sa isi imprastie aroma. Acest lucru nu este posibil intr-un plic. Rupand frunza de ceai pentru a o introduce in plic, se altereaza calitatile ceaiului; aroma unica este pierduta prin evaporarea uleiurilor esentiale continute de frunze. Micile particule elibereaza rapid tot taninul in apa fierbinte, si tot rezulta este un ceai aspru care ususca limba. Pliculetele de ceai nu pot suporta mai multe infuzii. Toata aroma lor este rapid pierduta. In fine, un aspect important in savurarea ceaiului este sa privesti transformarile prin care trece frunza – iti pot spune  multe despre ceai.
  6. Ceaiul contine mai multa cofeina decat cafeaua.
    Ceaiul poate contine niveluri diferite de cofeina, care depind de tipul de ceai, diversitatea plantelor, si stilul de preparare. In general, ceaiul verde contine 5-20 miligrame, ceaiul maroniu contine 35-45 miligrame, iar ceaiul negru contine 45-60 miligrame de cofeina intr-o ceasca, in comparatie cu o ceasca de cafea normala care contine in jur de 125-185 miligrame de cofeina. Cofeina din ceai se situeaza la o scara de 1/40, fata de cafea unde se afla la o scara de ¼.